Försäkringsbolag

Det finns många försäkringsbolag som har försäkringar för båtar. Anledningen är att det just i Sverige är väldigt vanligt med båt och efter bil och bostad är det den sak som svenskar lånar mest pengar till att köpa. En båt har ofta också ett högt värde som i genomsnitt ligger mellan vad en ny bil och en bostad kostar att köpa. Det finns också många olika typer av båtar; småbåt, segelbåt och motorbåt. Beroende på vad man har för typ av båt så kan man köpa en båtförsäkring hos ett försäkringsbolag som erbjuder detta och på så sätt få ett värdefullt skydd och en ekonomisk trygghet om det skulle hända båten någonting.

De olika försäkringsbolag som erbjuder båtförsäkring är bland annat Folksam som har två olika båtförsäkringar; en vanlig, grundläggande båtförsäkring och en för småbåtar, så kallad småbåtförsäkring. Folksam är ett försäkringsbolag som är mycket etablerat i Sverige som även har många andra typer av försäkringar. Om man har en småbåt så är deras småbåtsförsäkring en tilläggsförsäkring till deras vanliga båtförsäkring och enligt försäkringsbolaget själva så behöver en båtförsäkring för småbåt inte kosta mer än 12 kronor i månaden hos Folksam.

Även IF Skadeförsäkringar har båtförsäkringar av olika slag. Försäkringsbolaget IF erbjuder även dem två olika typer av båtförsäkringar där den ena båtförsäkringen avser vad som kallar en ”vanlig båt” vilket kan vara en motorbåt eller segelbåt. Om man dock känner att ha en mer omfattande båtförsäkring så erbjuder försäkringsbolaget IF även vad de kallar för en ”Stor båtförsäkring” som har ett mycket bredare skydd än den grundläggande båtförsäkringen.

Svedea är ett annat försäkringsbolag som även det är svensk som specialiserat sig på just båtförsäkringar. Svedea försäkringsbolag har tre olika typer av båtförsäkring som de kallar L, XL och XXL med möjligheter till tilläggsförsäkring. I deras mest grundläggande båtförsäkring L så ingår bland annat sjöskada, rättsskydd, ansvarsskydd, brandskada, uppläggnings- och transportskada samt stöld och skadegörelse. Deras mest grundläggande båtförsäkring är enligt försäkringsbolaget rekommenderat för den som vill ha en båtförsäkring för vanliga förhållanden med en vanlig båt i Sverige. Deras lite större båtförsäkring som de kallar XL så får man även försäkring för assistans, stillestånd och olycksfall – något som inte ingår i försäkringsbolaget mer grundläggande försäkring ”L”. Om man har en mer omfattande motorbåt där man även vill ha försäkring för sin motor och maskin så ingår det i Svedea försäkringsbolag i deras båtförsäkring XXL även maskinskada.

Ett annat försäkringsbolag som har båtförsäkring är Moderna försäkringar som erbjuder en typ av båtförsäkring de kallar ”grundskydd” med möjligheter till tilläggsförsäkring om det är så att man vill ha utökat skydd för den båt man vill försäkra. Försäkringsbolaget Moderna har i sin båtförsäkring bland annat försäkring som innefattar stöldskada, sjöskada, rättsskydd, ansvarsskydd, olycksfall, stöldskada samt brandskada. Det är en relativt omfattande båtförsäkring som försäkringsbolaget erbjuder och passar många olika båttyper i Sverige.

Det är mest en smaksak vilket försäkringsbolag som man väljer att ha sin båtförsäkring hos men om man har tid och ork så kan man även passa på att jämföra priser mellan de olika försäkringsbolagen för att se vilken som har den billigaste båtförsäkringen.