Att ha båtförsäkring kan hjälpa

Vädret är perfekt för att sätta segel på öppet hav. Men innan du lämnar hamnen för din resa är det viktigt att se till att du har försäkring för din båt och ditt ansvar. Under de senaste åren har båtförsäkring blivit svårare att hitta på grund av ökade förluster från orkaner och stormar. Orkanen Andrew, 1992, orsakade i USA cirka $ 15500000000 i försäkringsförluster och skador uppskattningsvis $ 500.000.000 av värde på fritidsbåtar.

Enligt försäkringsinformation är det storlek och ålder på båten liksom dess hästkrafter är de viktigaste faktorer som bestämmer täckning och premium. Andra variabler är typen och värdet av din båt och vattnet där den används. En segelbåt 25 fot eller längre skulle förmodligen kosta cirka 25 till 30 procent mindre att försäkra än en motorbåt.

När du köper försäkring, oavsett vilken båt eller omständigheter är det viktigt att veta vilka frågor att ställa din försäkringsrepresentant.
Kommer personliga ägodelar såsom fiske eller vattenskidutrustning också täckas?
Kommer båten täckas för faktiska kontantvärdet (avskrivning) eller överenskomna värdet?
Finns det några lay-up perioder i torrdocka som till exempel från december till april?
Om jag hyr en besättning kommer det att påverka min ansvar täckning och omfattar arbetstagare ersättning täckning?
Finns det rabatter för säkerhetsutrustning eller säkra båtlivskurser?

Du kan uppmanas av försäkringsrepresentant om användningen av båten (cruising på en sjö, båtliv över Atlanten). Svara sanningsenligt eftersom varje osant uttalande kan leda till framtida fordringar som ska förnekas.